Zonneboiler

Zonne-energie is er voor iedereen!

Waarom zou je energie kopen, als je ze gratis kan bekomen? De zon schijnt voor iedereen. 
Met het inzetten van zonnecollectoren en zonneboilers kunnen we de warmte van de zon recupereren en opslaan in de zonneboiler.

Zonnecollector

In een zonnecollector laten we leidingen lopen waardoor een transportvloeistof stoomt, aangedreven door een pomp. Deze transportvloeistof neemt de warmte op via de zonnepanelen en leidt het naar de zonneboiler.

Zonneboiler

In de zonneboiler zal de transportvloeistof haar warmte d.m.v. een warmtewisselaar aan het boilerwater afgeven. Afhankelijk van het model van de boiler zal het warme water kunnen dienen voor sanitair, centrale verwarming en/of vloerverwarming.

Best gebruik je ook een naverwarming. Het water in de boiler kan dan tot de gewenste temperatuur worden verwarmd. Deze naverwarming zal enkel actief zijn op momenten wanneer uw zonnecollector onvoldoende zonne-energie ontvangt.

Er bestaan diverse systemen voor naverwarming:

In de boiler:

  • In geval van een elektrische zonneboiler, kan een elektrische weerstand in de bovenste laag van de zonneboiler worden gemonteerd. Een goedkoper alternatief voor elektrische weerstand is de warmtepomp zonneboiler. Een warmtepomp zonneboiler (COP3) levert 3 à 4 keer meer warmte dan een elektrische weerstand (COP1), voor hetzelfde elektriciteitsverbruik.
  • Door middel van een extra verwarmingsspiraal: Je kan ook naverwarmen met behulp van een cv-ketel. Dit gebeurt in een bivalent systeem. Daarbij bevat het voorraadvat voor het warm water twee spiralen die werken als warmtewisselaar. Door de onderste spiraal circuleert het water dat opgewarmd wordt door de zonnecollectoren, door de bovenste het water van de cv-ketel.

Buiten de boiler, waarbij de zonneboiler enkel fungeert als voorverwarming:

  • Met een doorstroomtoestel op gas of elektriciteit
  • Gebruik van de bestaande boiler als naverwarming na de zonneboiler (mono-boiler)

Wij beschikken over pakketten voor solaire sanitair waterverwarming van de merken Tisun en Viessmann.

2 soorten panelen:

  • Vacuüm panelen: het rendement bedraagt 50% diffuus licht en 50% direct zonlicht. De vacuüm panelen zijn cilindrisch van vorm, waardoor ze het zonlicht maximaal kunnen opvangen.  Ook bij een minder gunstige oriëntatie zorgen de vacuüm collectoren voor een opvallend hoge opbrengst. Vacuüm panelen zijn vooral geschikt voor verwarmingsondersteuning, zoals vloerverwarming, en zwembadverwarming.
  • Vlakke panelen: het rendement bedraagt 30% diffuus licht en 70% zonlicht. Vlakke panelen kunnen best georiënteerd worden naar de zon. Zo kan het zonlicht maximaal opgevangen worden. Dit type panelen is vooral geschikt voor warmwaterproductie.

Over Willems-Diels

Sinds 1967 staan wij garant voor een persoonlijke service en uitstekende kwaliteit in sanitair, verwarming en ecologie.

          Lees meer over ons →

Contacteer ons

Willems-Diels nv
Vaartstraat 150-155
2490 Balen
België

Tel.: 014 81 39 09

info@willems-diels.be

Bekijk onze openingsuren