Je verwarmingstoestel wettelijk in orde? Check!

Goed onderhoud zorgt voor veilig en zuinig verwarmen

Een regelmatig onderhoud van je centrale verwarming is essentieel. Een cv die in orde is, verwarmt je huis op een veilige en zuinige manier. Iedereen, zowel bedrijven als particulieren, is wettelijk verplicht om periodiek onderhoud door een erkend technieker te laten uitvoeren. Wij geven een antwoord op je vragen.

Wat is er verplicht?

Heb je een nieuwe centrale verwarmingsinstallatie, dan ben je verplicht om die voor gebruik te laten keuren door een erkend technicus. Een onderhoud moet je jaarlijks laten uitvoeren door een erkende technicus als je met vloeibare brandstof zoals stookolie of mazout verwarmt. Wie een verwarmingstoestel op gas heeft, zoals aardgas, propaan of buthaan, hoeft maar tweejaarlijks een onderhoud laten uitvoeren.

Sinds enkele jaren is het ook wettelijk verplicht om een verwarmingsaudit te laten uitvoeren als je verwarmingstoestel ouder is dan 5 jaar. Daarbij onderzoekt de technicus of je nog voldoende rendement haalt uit je toestel, en hij geeft je tips over hoe je zuiniger kan verwarmen.

Waarom moet ik onderhoud aan mijn cv laten doen?

Het is in de eerste plaats veiliger. Je beperkt het risico op CO2-vergftiging want de technieker checkt o.a. of er voldoende verluchting, ventilatie en rookafvoer is. Dat is nodig voor een goede verbranding. Er moet verse lucht aangevoerd worden om de vlam te laten branden, en de verontreinigde lucht moet ook op een veilige manier weer afgevoerd worden. Daarnaast is het ook veiliger omdat je schouwbranden kan voorkomen als je regelmatig de schouw laat kuisen.

Kan ik zelf onderhoud doen aan mijn cv-toestel?

De Vlaamse overheid heeft een heel pak technische vereisten opgelegd waaraan elke verwarmingsinstallatie moet voldoen. Die eisen en normen zijn complex en afhankelijk van een groot aantal factoren zoals het vermogen, de ruimte waarin het toestel staat, of er andere toestellen in de ruimte staan die effect hebben op de luchtaanvoer. Enkel erkende technici die hiervoor een opleiding gevolgd hebben mogen een onderhoud doen. Jij krijgt van hen na de controle een officieel keuringsrapport.   

Welke voordelen zijn er nog voor mij?

Een toestel dat goed werkt, kost minder. Omdat het een hoger rendement heeft, verbruikt het minder brandstof om evenveel warmte te produceren. Dus jij betaalt minder aan gas of mazout. Bovendien zal je toestel langer leven als het goed onderhouden is. Dus moet je minder snel een nieuwe kopen, da’s weer een besparing.

Ook het milieu maak je blij als je centrale verwarming in orde is, want dan stoot ze minder schadelijke stoffen uit zoals fijn stof en CO2 uit.

Waar vind ik een erkend technicus in de buurt?

Bij Willems-Diels! Spring gerust even binnen als je nog meer vragen hebt over het onderhoud van je verwarmingstoestellen en je stookplaats. Of neem contact op met ons om een afspraak te maken! 

Willems-Diels is actief in sanitair en verwarming sinds 1967. Onze persoonlijke aanpak, ruime kennis, uitgebreide ervaring en uitstekende dienstverlening zorgen ervoor dat elk project tot in de puntjes in orde is.

Over Willems-Diels

Sinds 1967 staan wij garant voor een persoonlijke service en uitstekende kwaliteit in sanitair, verwarming en ecologie.

          Lees meer over ons →

Contacteer ons

Willems-Diels nv
Vaartstraat 150-155
2490 Balen
België

Tel.: 014 81 39 09

info@willems-diels.be

Bekijk onze openingsuren